Mijn huurwoning kopen

 

Heeft u interesse om uw eigen huurwoning te kopen? Neem dan contact op met Woningstichting Barneveld. Wij lichten u graag de mogelijkheden en toewijzingscriteria toe. U kunt namelijk kopen met korting van 25% of tegen de vrije marktwaarde van de woning. Eenmaal de keuze gemaakt, dan zorgen wij voor  het uitvoeren van de taxatie. Na de taxatie ontvangt u een taxatierapport waarin de definitieve verkoopprijs staat. Zelf aangebrachte voorzieningen worden niet meegerekend in de koopprijs. Vervolgens kunt u beslissen of u de woning voor die prijs wilt kopen.    

 
Acceptatie aanbod, de koopovereenkomst

Als u alles heeft afgewogen, breekt voor u wellicht het moment aan dat u besluit om de huurwoning te kopen. Over de koopprijs kan niet worden onderhandeld. Als u voor de genoemde prijs de woning wilt kopen, stelt de makelaar een koopovereenkomst op. Omdat u op dat moment waarschijnlijk nog niet zeker weet of de financiering rond komt, is in deze overeenkomst een ontbindende voorwaarde opgenomen. Dit houdt in dat u als het u niet lukt binnen een bepaalde tijd een passende hypotheek te krijgen, u zonder verdere verplichtingen en kosten van de aankoop af kunt zien. We brengen dan alleen een deel van de taxatiekosten in rekening.    

 
Taxatie woning voor de hypotheek

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om een woning te kopen. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten hypotheken dat er gesproken kan worden van ‘financiering op maat’. Voor ieders situatie is er een passende hypotheekvorm, mits er voldoende inkomen is. Welke soort hypotheek het beste bij u past, bepaalt u zelf met een hypotheekadviseur of een bankinstelling. U heeft hierin de vrije keuze. Voor het afsluiten van een hypotheek dient uw woning nóg een keer getaxeerd te worden. Dit mag niet onze taxateur of de verkopend makelaar van de woningstichting zijn.    

 
Notaris

Het verkoopproces wordt vervolgd met het opstellen van akte van levering (ook wel transportakte genoemd) en een hypotheekakte. De notaris stelt deze aktes op. Onze makelaar zet de procedure voor de akte van levering in gang, de hypotheekverstrekker doet dat voor de hypotheekakte en beiden regelen dat met de notaris. U wordt daarna gebeld voor een afspraak bij de notaris. Nadat u de transportakte heeft ondertekend, regelt de notaris de inschrijving bij het Kadaster waarmee de woning definitief uw eigendom wordt. De makelaar die voor ons de woning verkoopt heeft veel kennis op dit gebied en zal u, als het zover is, begeleiden en adviseren. Ook de notarissen zullen hun aktes uitvoerig met u doornemen en uw vragen beantwoorden. Tenslotte is het besluit om te kopen aan u. Als u uw eigen woning wilt gaan kopen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer (0342) 427 500.

 
 
  • Delen: