(Ver)koopprocedure

 

Heeft u interesse om uw eigen huurwoning te kopen? Of bent u geen huurder en ziet u wel een koopwoning waarvoor u belangstelling heeft? Dan kunt u contact opnemen met Woningstichting Barneveld.

 
Huurders die hun huurwoning willen kopen

Als u uw huurwoning wilt kopen, neem dan contact op met Woningstichting Barneveld en vraag of dit mogelijk is. Kunt u de woning kopen, dan wordt eerst een taxatie uitgevoerd. Na de taxatie ontvangt u een taxatierapport waarin de definitieve verkoopprijs staat. Zelf aangebrachte voorzieningen worden niet meegerekend in de koopprijs. Daarna kunt u beslissen of u de woning voor die prijs wilt kopen. Als u alles heeft afgewogen, breekt voor u wellicht het moment aan dat u besluit om de huurwoning te kopen. Over de koopprijs kan niet worden onderhandeld. Als u voor de genoemde prijs de woning wilt kopen, stelt de makelaar een koopovereenkomst op. Omdat u op dat moment waarschijnlijk nog niet zeker weet of de financiering rond komt, is in deze overeenkomst een ontbindende voorwaarde opgenomen. Dit houdt in dat u als het u niet lukt binnen een bepaalde tijd een passende hypotheek te krijgen, u zonder verdere verplichtingen en kosten van de aankoop af kunt zien. We brengen dan alleen een deel van de taxatiekosten in rekening.

 
Geïnteresseerde kopers 

Bent u geen huurder, maar wilt u wel een woning kopen, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Woningstichting Barneveld.  Als u tot overeenstemming komt over de prijs, dan stelt de makelaar een koopovereenkomst op. In de koopovereenkomst is een ontbindende voorwaarde opgenomen. Dit betekent dat als het u niet lukt binnen een bepaalde tijd een passende hypotheek te krijgen, u zonder verdere verplichtingen en kosten van de aankoop af kunt zien.

 
Taxatie woning voor de hypotheek

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om een woning te kopen. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten hypotheken dat er gesproken kan worden van ‘financiering op maat’. Voor ieders situatie is er een passende hypotheekvorm, mits er voldoende inkomen is. Welke soort hypotheek het beste bij u past, bepaalt u zelf met een hypotheekadviseur of een bankinstelling. U heeft hierin de vrije keuze. Voor het afsluiten van een hypotheek dient uw woning nóg een keer getaxeerd te worden. Dit mag niet onze taxateur of de verkopend makelaar van de woningstichting zijn.    

 
Notaris

Het verkoopproces wordt vervolgd met het opstellen van akte van levering (ook wel transportakte genoemd) en een hypotheekakte. De notaris stelt deze aktes op. Onze makelaar zet de procedure voor de akte van levering in gang, de hypotheekverstrekker doet dat voor de hypotheekakte en beiden regelen dat met de notaris. U wordt daarna gebeld voor een afspraak bij de notaris. Nadat u de transportakte heeft ondertekend, regelt de notaris de inschrijving bij het Kadaster waarmee de woning definitief uw eigendom wordt. De makelaar die voor ons de woning verkoopt heeft veel kennis op dit gebied en zal u, als het zover is, begeleiden en adviseren. Ook de notarissen zullen hun aktes uitvoerig met u doornemen en uw vragen beantwoorden. Tenslotte is het besluit om te kopen aan u. Als u uw eigen woning wilt gaan kopen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0342 – 427500.

 
 
  • Delen: