Negen kernen

Woningstichting Barneveld is actief in de gemeente Barneveld. De gemeente bestaat uit negen kernen, waarvan Barneveld en Voorthuizen de grootste zijn. Een korte kennismaking met de wijken van Barneveld en Voorthuizen en de zeven kernen.

 

Barneveld

Met ruim 30.000 inwoners is Barneveld de grootste kern van de gemeente met volop voorzieningen: een uitgebreid winkelbestand, een mooi nieuw theater en vele sportmogelijkheden. Het dorp werd bekend door het relaas van de Kabeljauwse ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar, De meeste huurwoningen van Woningstichting Barneveld staan in de kern Barneveld, zo'n 2.800.

 

Lorskwartier

Lorskwartier is een wijk gelegen in het westen van Barneveld en van oorsprong een echte arbeiderswijk. De wijk ligt niet ver van het centrum. Aan de rand van de wijk ligt een kleine supermarkt.

 

Oude bloemenbuurt

De oude Bloemenbuurt is van oudsher een echte volksbuurt en ligt tussen de wijk Oldenbarneveld en het centrum in. Zorgcentrum Ruimzicht ligt aan de rand van de oude Bloemenbuurt.

 

Goudenstein en Valkhof

Goudenstein en Valkhof zijn gevarieerde, levendige wijken aan de zuidrand van Barneveld. De wijk ligt op enige afstand van het centrum en verzorgingstehuizen.

 

De Vaarst

De Vaarst is gelegen aan de Noordrand van Barneveld, vlakbij de noordzijde van het Schaffelaarse bos. De Vaarst heeft weinig voorzieningen. Naast een zwembad en een fysiotherapeut bent u aangewezen op de winkels van het centrum dat met het openbaar vervoer of per auto goed bereikbaar is. De Vaarst is een ruim opgezette wijk met veel groen.

 

Dichtersbuurt

De Dichtersbuurt is een naoorlogse wijk aan de rand van Barneveld en ligt tegen het Lorskwartier aan. Het centrum ligt op redelijke afstand. Groenvoorzieningen en parkeermogelijkheden zijn ruimschoots aanwezig. Aan de rand van de wijk is een kleine supermarkt.

 

Centrum

Barneveld heeft een gezellig centrum met verrassend veel winkels. In de zomer een echte toeristische trekpleister. Alle voorzieningen zijn aanwezig.

 

Vliegersveld

Vliegersveld ligt in het noorden van Barneveld, tussen de Vaarst en het Centrum in. Midden in de wijk ligt Zorgcentrum Neboplus. De wijk Vliegersveld heeft weinig voorzieningen. Daarvoor bent u aangewezen op de winkels van het centrum.

 

Norschoten

Norschoten is een levendige wijk aan de oostrand van Barneveld, vlakbij het Schaffelaarsebos, het Sportpark Norschoten en het Verpleeghuis Norschoten. Het centrum is wat verder verwijderd van deze wijk. In de wijk ligt wel een supermarkt. Ook medische voorzieningen liggen in de buurt.

 

Oldenbarneveld

Oldenbarneveld is een gerenoveerde wijk aan de rand van Barneveld. Het middelpunt van de wijk heeft een plein. Het plein is omsloten door woningbouw en appartementen. Onder de appartementen zijn commerciële ruimtes gerealiseerd. De wijk heeft twee kleine supermarkten en een wijkcentrum.

 

Plantage

De Plantage ligt aan de zuidwestkant van Barneveld, vlakbij Woonzorgcentrum Ruimzicht, het centrum van Barneveld en het Molukse Wijkcentrum. Momenteel vindt groot onderhoud plaats aan de huurwoningen in de Plantage. 

 

Voorthuizen

In Voorthuizen heeft Woningstichting Barneveld ongeveer 800 huurwoningen. Deze zijn verdeeld over verschillende wijken.

 

De Wheem

De Wheem is een rustige wijk aan de noordkant van Voorthuizen op korte afstand van het centrum.

 

Kromme Akker

De wijk Kromme Akker bevindt zich aan de oostzuidkant van het dorp Voorthuizen. Het is een zeer gevarieerde nieuwbouwwijk. De wijk ligt op redelijke afstand van het centrum van Voorthuizen. Aan de westkant van deze wijk bevindt zich Woonzorgcentrum Nieuw Avondrust. Tevens ligt in deze wijk het park Molenveen, zijn er een aantal sportvoorzieningen, dokter en apotheek in de nabije omgeving.

 

Hamburgerstraat e.o.

Hamburgerstraat e.o. ligt aan de oostzuidkant van Voorthuizen. Deze rustige wijk uit de jaren '60 ligt op redelijke afstand van het centrum van Voorthuizen. Aan de westkant van deze wijk bevindt zich Woonzorgcentrum Nieuw Avondrust. Tevens ligt in deze wijk het park Molenveen en zijn er een aantal sportvoorzieningen in de nabije omgeving.

 

Wikselaar

Wikselaar is een levendige wijk aan de zuidkant van Voorthuizen. Het noorden van deze wijk ligt vrijwel aan het centrum en het zuiden ligt op redelijke afstand daarvan. Naast deze wijk ligt het Verzorgingstehuis Nieuw Avondrust en het park Molenveen. Tevens is het Recreatiegebied Zeumeren in de buurt.

 

Garderen

Dit dorp met bijna 2.000 inwoners heeft een gezellige dorpskern met eigen voorzieningen en winkels. Het heeft al lange tijd een toeristische functie waardoor het in de zomer erg druk is. Garderen heeft een centrumfunctie voor de dorpen Stroe, Kootwijk en Speuld. Er staan ongeveer 100 huurwoningen van Woningstichting Barneveld.

 

Kootwijk

De kern Kootwijk is vooral bekend vanwege Radio Kootwijk. Dat ligt echter een eind buiten het pittoreske dorp. Kootwijk heeft geen eigen voorzieningen voor haar 280 inwoners en slechts een handvol huurwoningen.

 

Kootwijkerbroek

De kern Kootwijkerbroek is één van de jongste dorpen van de gemeente Barneveld, Het dorp heeft een belangrijke agrarische functie en eigen voorzieningen en winkels. Inmiddels telt Kootwijkerbroek (het dorp en het uitgebreide buitengebied) véél meer inwoners dan Kootwijk, namelijk zo'n 5.000. Woningstichting Barneveld heeft ruim 140 huurwoningen in Kootwijkersbroek en bouwde er samen met de gemeente en 't Zorgkruispunt het Kulturhus.

 

Stroe

Stroe ligt ongeveer in het midden van de gemeente Barneveld. De 1.700 bewoners van Stroe zijn voor voorzieningen aangewezen op Kootwijkerbroek. De kern Stroe is volgens de inmiddels overleden Veluwekenner Jac. Gazenbeek één van de oudste nederzettingen van ons land.Woningstichting Barneveld heeft ongeveer 50 huurwoningen in Stroe.

 

Terschuur

Terschuur ligt aan de westrand van de Gemeente Barneveld. Er wonen ca. 1.500 mensen en het dorp heeft eigen voorzieningen, zoals een aantal winkels. Terschuur telt ongeveer 70 huurwoningen.

 

Zwartebroek

Zwartebroek ligt aan de westrand van de Gemeente Barneveld. Het dorp heeft eigen voorzieningen, zoals een aantal winkels. Zwartebroek is ooit ontstaan vanwege de veenontginning en telt ongeveer 2.000 inwoners. Woningstichting Barneveld heeft 50 huurwoningen in Zwartebroek.

 

De Glind

De Glind is bekend vanwege jeugddorp De Glind van de Rudolphstichting. Daarnaast is er, vooral voor de oudere jeugd, groepshuisvesting in verschillende vormen. Overigens hebben niet alle inwoners van De Glind een directe band met het jeugddorp, want er liggen her en der boerderijen. Woningstichting Barneveld voert beheer- en onderhoudswerkzaamheden uit voor de Rudolpstichting uit De Glind.

 

 

 
 
  • Delen: