Ik zoek een woning in Barneveld, waar kan ik zien wat het energielabel is?
Algemeen
Op huiswaarts.mijndak.nl staat bij de advertentie van de woning het energielabel vermeld.
Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. U leest hieronder handige tips om energie te besparen.
Op huiswaarts.mijndak.nl staat bij de advertentie van de woning het energielabel vermeld.
Wij maken de komende jaren een groot deel van onze woningen energiezuiniger. Dit doen wij projectmatig: we pakken verschillende straten of buurten tegelijk aan. Het kan zijn dat uw woning (nog) niet op korte termijn aan de beurt is. Als u zelf wilt isoleren, dient u vooraf een ZAV-aanvraag te doen. Wij informeren u dan over de voorwaarden waaraan dit moet voldoen.
Woningstichting Barneveld vindt energiebesparende maatregelen aanbrengen in woningen belangrijk. Hiermee verlagen wij de energiekosten en vergroten we het wooncomfort. In de keuzes die we maken draagt duurzaamheid bij aan betaalbaarheid. In 2050 CO2 moeten alle woningen CO2 neutraal zijn. In 2030 willen wij 80 procent van ons woningbezit op label A hebben.
De komende jaren voeren wij diverse energiebesparende maatregelen uit. Zowel bij onze bestaande woningen als onze nieuwbouwwoningen. Wij investeren bijvoorbeeld in het energiezuinig maken van bestaande woningen. Zo verbeteren wij van een groot deel van deze woningen de isolatie. Ook adviseren wij bewoners hoe het energieverbruik in huis te verlagen. Want het individueel gedrag van bewoners is altijd van grote invloed op de energieprestatie. Daarnaast voeren we projectmatig bij een groot aantal wonigen tegelijk dezelfde energiebesparende maatregelen uit.
Bij nieuwbouw gaan wij voor goede isolatie, duurzame installaties en voor goede voorlichting en begeleiding van bewoners. Het investeren in bewonersgedrag is een maatregel die direct energiebesparing én dus woonlastenreductie oplevert. Wij zetten daarom binnen projecten in op goede voorlichting, monitoring en coaching.
Laat gordijnen niet voor de radiator hangen. Droog wasgoed niet op de radiator en plaats er zo mogelijk geen meubels voor. Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht. Gebruik de radiatoren alleen als dat nodig is en sluit deuren naar niet-verwarmde/koelere ruimten. Verwarm de ruimten die u niet gebruikt niet (maar voorkom wel bevriezing). Let op uw temperatuurinstelling, want elke graad minder levert ongeveer 6 procent besparing op. Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat en een uur voordat u gaat slapen op een lagere stand. Beperk de temperatuur tijdens de nacht. Bij vloerverwarming geldt: houd de thermostaat op minimaal 18 graden. Nog meer tips? Kijk op de website van Milieu Centraal en website van het energieloket.
Enkele handige tips en links naar websites voor nog meer tips om energie te besparen:
Meer tips?
Douche maximaal 5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas. Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel energie. Gebruik deze niet of met mate en vergeet ze niet uit te doen. Druk op het toilet op de juiste knop als u de keuze heeft: de kleine knop voor weinig water, de grote knop voor veel water. Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Onbewust lekt er heel wat water weg.
Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen. Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op standby staan. Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.
Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Dit scheelt veel geld. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen 15 minuten open, met de kachel uit. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.
Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie. Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.
Nee, de cv-ketel uitzetten of de stekker uit het stopcontact halen kan niet. Wel kunt u de thermostaat lagen zetten om energie te besparen. De thermostaat dient minimaal op 12 graden te staan. Op deze manier voorkomt u schimmel in de woning (u moet de woning wel voldoende ventileren) en het bevriezen van de leidingen.
Als u radiatoren heeft, is het het zuinigst als u 's nachts de thermostaat maximaal 5 graden terug zet. Bij vloerverwarming is dit maximaal 2 graden. Als u een groter verschil aanhoudt, kost het meer tijd om de woning weer op temperatuur te krijgen.
De komende jaren verduurzamen wij onze woningen planmatig. Wilt u weten wanneer uw woning aan de beurt is, neem dan contact met ons op. Zelf kunt u ook al maatregelen nemen door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen.
Als eigenaar bent u vrij om uw woning te verduurzamen. Woningstichting Barneveld verduurzaamd de komende jaren ook een deel van haar bezit. Eventueel is het mogelijk om met het verduurzamingsproject van de Woningstichting in uw buurt mee te doen. Wanneer dit van toepassing is voor uw woning, dan ontvangt u een aanbieding van het uitvoerend bouwbedrijf. Als u daarmee akkoord gaat dan wordt uw woning gelijktijdig met de woningen van de woningstichting verduurzaamd.
Als u op uw eigen oprit/terrein een laadpaal wil plaatsen dan bent u daar als eigenaar vrij in. Wil u de laadpaal buiten uw perceel plaatsen, op grond van de gemeente, dan dient u hier toestemming voor aan te vragen bij de gemeente. Houd er wel rekening mee dat de door de gemeente geplaatste paal een publieke laadpaal wordt en dat iedereen hier gebruik van mag maken.
Wanneer uw woning door ons verduurzaamd wordt, krijgt u het bij het project behorende Sociaal Plan. Hierin staat of u recht heeft op een vergoeding en hoe hoog deze dan is. Ook andere afspraken die we met de huurders van het te verduurzamen complex maken, staan hierin.
Als u dit zelf wil doen, kan dit op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld al door tochtstrips, een borstelstrip onder de deuren of tochtborstel bij de brievenbus in de voordeur aan te brengen.
Wij maken de komende jaren een groot deel van onze woningen energiezuiniger. Dit doen wij projectmatig: we pakken verschillende straten of buurten tegelijk aan. Bel of mail ons als u hierover meer informatie wilt, via of info@wstg-barneveld.nl.
In veel gevallen is het ook mogelijk dat u de woning zelf isoleert/laat isoleren op eigen kosten. Hiervoor dient u vooraf een ZAV- aanvraag (ZAV = Zelf Aangebrachte Voorziening) te doen. Wij informeren u dan over voorwaarden waaraan dit moet voldoen. Op deze manier zijn er geen verrassingen voor u wanneer u de woning verlaat bij een verhuizing.
Heeft u moeite om de energierekening te betalen, nu de prijzen stijgen? Vraag dan de gratis Energiebox bij de gemeente Barneveld aan. Die bestaat uit een doos met energiebesparende producten, een adviesgesprek met een energiecoach en een adviesrapport. Met de producten en tips kunt u direct aan de slag om uw energieverbruik te verlagen.
Via de webpagina Gemeentepolis (gezondverzekerd.nl), kunnen inwoners van Barneveld met een laag inkomen een vast energiecontract afsluiten met een energieleverancier.
U kan dan kiezen voor een 1 fase elektrische kookplaat. Deze is geschikt voor een normaal 2 polig stopcontact en daardoor een goede keus wanneer je overstapt van gas naar elektrisch. Houd er wel rekening mee dat de kookplaat minder krachtig is.