Jaarlijkse huuraanpassing

Ieder jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen aan volgens de richtlijnen van de overheid. U ontvangt vóór 1 mei een brief met de nieuwe huurprijs. 

Veel gevraagd over Jaarlijkse huuraanpassing

Met hoeveel procent passen jullie de huren per juli aan?

Algemeen

De overheid bepaalt ieder jaar met hoeveel procent de huren maximaal mogen stijgen. Dit jaar mag de huur van een sociale huurwoning met maximaal 5,0% verhoogd worden. Wij verhogen de huur per 1 juli 2025 met maximaal 4,5%.

Alle huurders krijgen voor 1 mei bericht over de hoogte van de huurverhoging.

De huur van de woningen in de vrije sector mag met maximaal 4,1% verhoogd worden, de huur van de garages verhogen wij met € 1,00, de standplaatsen krijgen net als de kamers en de woningen een huurverhoging van 4,5%.

Wat houdt de jaarlijkse huuraanpassing in?

Algemeen

Jaarlijks voor 1 mei krijgt u van ons het voorstel tot aanpassing van de huurprijs van uw woning. Wij verhogen de huurprijs aan de hand van de wettelijke regels. Dit gebeurt altijd in overleg met Huurdersvereniging Barneveld.

Ik woon in een vrije sector huurwoning. Wat is mijn huuraanpassing?

Algemeen

De huren van de vrije sector huurwoningen worden in 2025  met maximaal 4,1% verhoogd.

Waarom krijg ik jaarlijks een huurverhoging?

Algemeen

Elk jaar passen woningcorporaties de huur aan. De meeste huurders gaan dan iets meer betalen. Wij gebruiken de huurinkomsten om onze woningen te onderhouden en te verduurzamen. Én om nieuwe woningen te bouwen.

Ook de kosten van onderhoud en nieuwbouw stijgen. De huurverhoging is nodig zodat we kunnen blijven zorgen voor voldoende nieuwe én betaalbare, duurzame woningen. Nu en in de toekomst.

Als mijn huur wijzigt en ik heb huurtoeslag moet ik dan zelf de huur opnieuw doorgeven aan de belastingdienst?

Algemeen

Nee, wij geven één keer per jaar, in de maand mei,  alle huren door aan de belastingdienst. Wilt u graag dat uw huurtoeslag eerder wordt aangepast, geef dan zelf de nieuwe huur door.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de huuraanpassing?

Algemeen

Kijkt u op de website van de Huurcommissie. Hier vindt u alle informatie die te maken heeft met bezwaar maken tegen de jaarlijkse huuraanpassing. 

Welk huurbedrag moet ik betalen als ik een bezwaar heb ingediend tegen de jaarlijkse huuraanpassing?

Algemeen

U mag de huur blijven overmaken zonder de huurverhoging, in afwachting van het besluit. U kunt ook de nieuwe huur voldoen. Als u dan in het gelijk wordt gesteld, ontvangt u de teveel betaalde huur terug.

Kan ik een overzicht van de woningwaarderingspunten van mijn woning krijgen?

Algemeen

Ja dat kan. U kunt deze opvragen door ons te mailen op info@wstg-barneveld.nl of deze telefonisch aan te vragen .

Waar kan ik zien voor welke servicekosten ik betaal?

Algemeen

Dat staat in uw huurovereenkomst. Woont u al langere tijd in de woning? Kijk dan in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Deze brief ontvangen alle huurders vóór 1 mei - uiterlijk twee maanden voor de ingangsdatum van de huuraanpassing.

In welke gevallen passen jullie de huur aan?

Algemeen

Wij passen jaarlijks de huur aan van de meeste van onze woningen. De jaarlijkse huuraanpassing gaat elk jaar op 1 juli in.

Ook kan het voorkomen dat wij de huur aanpassen omdat u bij ons een voorziening heeft aangevraagd waar huurverhoging tegenover staat. 

Ik kan door de huurverhoging mijn huur niet meer betalen. Wat nu?

Algemeen

Er kunnen diverse redenen zijn waarom u de huur van uw woning niet meer kunt betalen. Kijk of uw wellicht in aanmerking komt voor huurtoeslag of bijzondere bijstand via gemeente Barneveld. 

Wordt het voor u steeds lastiger om de huur te betalen? Wacht dan niet tot u in de problemen komt, maar neem zo snel mogelijk contact met ons op. We zoeken samen naar een oplossing.

Daarnaast heeft de gemeente een regeling voor huishoudens met een laag inkomen. Het gaat dan om een tegemoetkoming voor de stijgende energielasten. Denkt u dat u hier wellicht voor in aanmerking komt? Neem dan contact op met de gemeente Barneveld. Kijk ook op Energietoeslag | Gemeente barneveld.

Via de webpagina Gemeentepolis (gezondverzekerd.nl), kunnen inwoners van Barneveld met een laag inkomen een vast energiecontract afsluiten met een energieleverancier. 

Mijn huur wordt door de jaarlijkse huuraanpassing hoger dan de huurtoeslaggrens. Mag dat?

Algemeen

Ja, dat mag. Als u nu al huurtoeslag heeft dan behoudt u de huurtoeslag afhankelijk van uw inkomen.

Kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?

Algemeen

Er kunnen verschillende redenen zijn om bezwaar te maken tegen het voorstel tot aanpassing van de huur.

  • In het huuraanpassingsvoorstel staan fouten. Bijvoorbeeld een verkeerde ingangsdatum of huurprijs.
  • U heeft het voorstel minder dan 2 maanden voor de ingangsdatum ontvangen.
  • De huuraanpassing bedraagt meer dan de maximale huurverhoging.
  • De huur komt door de verhoging boven de maximale huurprijs volgens het puntensysteem te liggen.
  • De Huurcommissie heeft de huur tijdelijk verlaagd wegens ernstige onderhoudsgebreken en de gebreken zijn nog niet verholpen.
  • Er is sprake van all-in huur. De kale huurprijs is dan niet bekend en de verhuurder mag geen huuraanpassing voorstellen.

In de volgende gevallen is er geen bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging mogelijk:

  • De woning is niet goed onderhouden. Bij ernstig achterstallig onderhoud van de woning kunt u wel een verzoek voor huurverlaging voorstellen bij de huurcommissie.
  • U heeft een woning in de vrije sector. Voor vrije sectorwoningen gelden andere regels voor huuraanpassing.
  • Op grond van het energielabel van uw woning kunt u geen bezwaar maken tegen de huurverhoging.

Bezwaar gemaakt en dan?
Zodra het bezwaarschrift met de gevraagde relevante gegevens bij ons binnen is, kijken wij of uw bezwaarschrift voldoende onderbouwd is, zodat wij hierover een besluit kunnen nemen. Onze reactie krijgt u schriftelijk. Bent u het hier niet mee eens, dan vragen wij de Huurcommissie om een uitspraak te doen over de redelijkheid van de voorgestelde huuraanpassing. De woonbond heeft een model bezwaarbrief gemaakt die u kunt gebruiken om bezwaar te maken tegen de huurverhoging(modelbezwaar brief Woonbond)

Een bezwaarschrift tegen de jaarlijkse huurverhoging moet uiterlijk 30 juni 2025 bij ons zijn aangeleverd.

Wanneer verandert het voorschotbedrag van de servicekosten?

Algemeen

Het voorschotbedrag passen wij een keer per jaar aan per 1 juli. Het nieuwe voorschotbedrag vermelden wij in de brief over de jaarlijkse huuraanpassing. Deze ontvangt u voor 1 mei.

De maandbedragen voor energie- en/of servicekosten zijn in de meeste gevallen aangepast, vanwege de stijgende de (energie)prijzen. Dit doen we om de kans te verkleinen dat u aan het eind van het jaar moet bijbetalen. Het aangepaste bedrag baseren we op de uitgaven die we voorzien voor het komende jaar.

Wanneer ontvang ik bericht over de huuraanpassing?

Algemeen

Ieder jaar sturen wij u vóór 1 mei de huuraanpassingsbrief. In de brief vertellen wij u met hoeveel procent uw huur per 1 juli omhoog gaat.

Wanneer voeren jullie de jaarlijkse huuraanpassing door?

Algemeen

Ieder jaar passen wij de huur met ingang van 1 juli aan. Dat is volgens de regels van de overheid.

Aan wie moet ik mijn huurverhoging doorgeven?

Algemeen

Als u de huur automatisch betaald via ons, dan passen wij de huur aan en schrijven wij per 1 juli de nieuwe huur af. Heeft u uw bank gemachtigd om de huur af te schrijven? Dan moet u de bank het nieuwe huurbedrag doorgeven.

Ik heb de jaarlijkse brief over de huuraanpassing niet ontvangen of ben deze kwijt. Kan ik een kopie ontvangen?

Algemeen

U kunt een kopie opvragen door ons te mailen op info@wstg-barneveld.nl. Ook kunt u deze telefonisch aanvragen.via (0342) 427 500.

Ik kan de documenten die zijn toegevoegd aan de mail over de huurverhoging (die ik via Postex heb ontvangen) niet openen.) niet openen, Wat moet ik doen?

Algemeen

Het is belangrijk dat u gebruikt maakt van Google Chrome, Safari of Egde met de meest huidige versie om alle bestanden goed te kunnen openen. In internet explorer werkt dit namelijk niet.

Ik huur in de vrije sector en kan de huur niet meer betalen omdat mijn inkomen drastisch naar beneden is gegaan. Kan ik verlaging van de huur krijgen?

Algemeen

In een enkel geval verlagen wij dan de huur. Neemt u contact met ons op dan kijken we naar de mogelijkheden.

Ik hoorde dat de huurverhoging in 2025 deels wordt opgevangen door de huurtoeslag. Wat betekent dat?

Algemeen

De overheid maakt de huurtoeslag minder complex. Zo kunnen meer huurders een beroep doen op huurtoeslag. De meeste huidige ontvangers met huurtoeslag gaan erop vooruit na de invoering.

Vanaf 2025 geldt:

- Huurtoeslag wordt eerlijker verdeeld
Iedereen krijgt huurtoeslag op dezelfde manier berekend, of je nu ouder of jonger bent dan de AOW-leeftijd. De eigen bijdrage van huidige huurtoeslagontvangers blijft gelijk of wordt lager

- Meer huurtoeslag voor grotere huishoudens
Woont u met twee of meer personen? Dan krijgt u meer huurtoeslag als uw huur hoog is.

- Minder snelle verlaging van huurtoeslag bij hoger inkomen
Verdient u meer? Dan krijgt u nog steeds huurtoeslag, maar die wordt langzamer minder.

- De eigen bijdrage in de huurtoeslag wordt minder snel afgebouwd. Hebt u een laag middeninkomen? Dan krijgt u meer huurtoeslag.

Kijk voor meer informatie en het maken van een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Is bekend met welk percentage mijn huur vanaf 2026 wordt aangepast?

Algemeen

Nee, dat is nog niet bekend. Wel zijn er afspraken gemaakt voor een meer stabiel huurverhogingsbeleid. Vanaf 2026 wordt het maximale jaarlijkse huurverhogingspercentage voor sociale huurwoningen gekoppeld aan het driejaarsgemiddelde van de inflatie. Dit betekent dat de toegestane huurstijging minder sterk zal variëren per jaar, waardoor u als huurder beter weet waar u aan toe bent.