160 zonnepanelen op appartementen Woningstichting Barneveld

Woningstichting Barneveld plaatst de komende weken zo’n 160 zonnepanelen op de daken van twee van haar appartementengebouwen aan de Kleinsmansbeek in Barneveld. Samen met haar bewoners van 31 van de 38 appartementen draagt de woningstichting zo bij aan betaalbaar en duurzaam wonen. Dit project is de eerste in een reeks van meerdere projecten tot aan 2025 voor het verder verduurzamen van haar bestaand woningbezit met huurders van in totaal 900 appartementen.

Eind mei is de installatie afgerond, liggen beide daken vol met panelen en kunnen bewoners profiteren van de voordelen ervan.
Daniël Rijkeboer, senior projectleider Vastgoed bij Woningstichting Barneveld: “Omdat het voor ons nieuw is om zonnepanelen op hoogbouw te plaatsen, hebben we hiervan een pilotproject gemaakt. Ik ben er trots op dat bijna 80 procent van de bewoners deelneemt. We monitoren zorgvuldig hoe alles verloopt, zodat we de bevindingen kunnen gebruiken voor toekomstige projecten. We gaan bijvoorbeeld aan de huurders vragen hoe zij vinden dat de communicatie en installatie is verlopen. En we evalueren voor onszelf hoe de samenwerking was met het bedrijf dat de panelen plaatst, Ecorus.”

De woningstichting overlegt dit soort projecten vooraf met Huurdersvereniging Barneveld. Daniël: “Nadat we van hen groen licht kregen op het plan en de bewonersbijdrage in de servicekosten van € 2,50 per paneel, stuurden we de bewoners in maart dit jaar een brief. Kort daarna ontvingen ze een brief van Ecorus met alle praktische informatie. De bijdrage in de servicekosten is voor vijf zonnepanelen € 12,50 per maand. Omdat de energielasten uiteindelijk omlaag gaan, gaan de huurders er onderaan de streep op vooruit. De besparing is uiteraard afhankelijk van individueel gebruik en bij gebruik van vijf zonnepanelen, is deze naast de bijdrage gemiddeld 120 euro per jaar. Met de Eleena zonmeter kunnen bewoners elke dag zien hoeveel kWh energie de zonnepanelen opleveren.”

Ecorus heeft al meer dan 10 jaar ervaring met het plaatsen van panelen voor huurders van woningcorporaties, ook op hoogbouw. Bauke Bakker, directeur van Ecorus, vertelt: “Alle huurders van de 38 appartementen konden kiezen of ze mee wilden doen én of ze met de standaard vijf panelen of met meer wilden deelnemen. Heel mooi dat zij hiervan dankzij de woningstichting gebruik kunnen maken. Bovendien spaart het gebruik van zonnepanelen natuurlijk ook het milieu. De samenwerking met de woningstichting is heel fijn. Er is veel enthousiasme om dit te doen.”