Persoonlijke situatie veranderd vorig jaar? Check of je recht hebt op huurtoeslag

Met pensioen gaan, scheiden, het verliezen van een partner van je soort gaat uit huis. Het leven zit vol veranderingen. Ben je in een huurhuis gaan wonen? Of is het inkomen gedaald? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Je kunt tot 1 september 2021 huurtoeslag over vorig jaar aanvragen. Maak een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag. Belastingdienst/ Toeslagen zetten vier situaties op een rij die extra aandacht verdienen.

 1. Voor het eerste AOW-pensioen
  Als je in 2020 voor de eerste AOW-uitkering van met pensioen ging, is je inkomen waarschijnlijk veranderd. Kun je in 2020 een huurtoeslag krijgen. Ontvang je al langer pensioen? Ook dan is het mogelijk dat je recht op huurtoeslag heeft. Per 2020 zijn de harde inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen. Ook boven deze inkomensgrens bouwt de hoogte van je huurtoeslag nu langzaam af van het inkomen stijgt.
 1. Uit elkaar gegaan
  Ben je in 2020 gescheiden van uit elkaar gegaan? Dan moest er waarschijnlijk veel geregeld worden. Misschien ben je verhuisd en in een huurhuis gaan wonen. Van het huishoudinkomen is het inkomen van je (ex-)partner weggevallen. In 2020 is er een mogelijkheid om huurtoeslag te huren. Goed om te weten: ook als in 2020 de scheiding nog niet rond was, telt je (voormalige) partner niet meer mee voor de huurtoeslag over 2020. Voorwaarde is wel dat je op verschillende adressen staat ingeschreven. 
 1. Partner overleden
  Als in 2020 je partner overleed, kwam er veel op je af. Naast de emotionele achtbaan, kan het dat het inkomen achteruit ging. Van dat je moest verhuizen naar een huurwoning. Is dat bij jou het geval? Dan is de moeite waard om in 2020 je recht op huurtoeslag te controleren.
 1. Soort uit huis
  Ben je zo vriendelijk dat je een jaar zelfstandig gaat wonen? Een hele stap, ook voor de ouder. Samen hadden jullie meer inkomen en valt dat nu weg. Misschien heb je nu recht op huurtoeslag.

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan

Is een van bovenstaande situaties herkenbaar voor je? Check dan dan of je huurtoeslag kunt krijgen over 2020 door een proefberekening te maken op toeslagen.nl/huurtoeslag. Heb je recht? Vraag de huurtoeslag over 2020 dan voor 1 september 2021 aan. Goed om te weten: als je huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer ook je gegevens van 2021. Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, geef dan de wijziging dan door via Mijn toeslagen. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020.

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kun je kijken naar toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt van andere hulp.